Etichete

joi, 21 martie 2013

Ioan Sorin Apan


Datorită profesorului Ioan Sorin Apan încondeiez ouă. Majoritatea elevilor lui fac câte ceva: ba încondeiază, ba sculptează, ba pictează icoane, ba colindă. Şi nu sunt puţini care dau mai departe ce au primit.

Aş vrea să fie un “Mulţumesc, profule!” ce scriu mai jos. (În ultima vreme i se zicea “profu”, aşa că mă adaptez.)
  

“Până nu înţelegem că cel mai mare dar este că nefiind am ajuns să fim, trăim ca animalele: ne umplem bucuroşi maţele şi apoi le golim.” Acesta a fost primul clopot tras de proful Apan la ora de fizică. A venit la Şaguna când eram a zecea.  

M-a confiscat din prima oră, pentru că era în afara sistemului. Mi-a întrecut măsura.
Ne citea la ora de fizică din Platon. Ne citea în autocar din Pateric. Ne citea nopţile, în jurul focului, pe pajişte, din Voiculescu, din Eliade. Ne cânta la fluier. Cânta la acordeon. Ne făcea omletă pe munte. Ne certa când eram proşti. Ne descifra stelele de pe cer. Ne explica lumea. Simţeam cum trage de noi să nu fim tâmpiţi.

Colindam de Crăciun, colindam de Paşti, ţineam sărbătorile împreună cu Apan în Maramureş, în Bucovina, în Topliţa, în Bucureşti, apoi prin Europa. Se simţea în aer cum profu ăsta chiar ne iubeşte. Ne ducea la marii duhovnici: Ioanichie Bălan, părintele Galeriu, părintele Macarie, părintele Teofil. Nu conta la ce oră ajungeam la dânşii, căci cu toţii îl cunoşteau pe profesorul nostru şi se bucurau de întâlnire. Eram îmbrăcaţi în costume de Lăpuş: întreaga lume ţesută pe costum, cu Rai cu tot. Credeam că nimic rău nu mi se poate întâmpla, atâta vreme cât port costumul primit cadou de la prof. Chiar credeam.

Cât se putea înspre Dumnezeu. Îşi adapta discursul în funcţie de interlocutor, astfel încât să se facă înţeles. Nimic nu trăda superioritate. Erai fericit că te întâlneşti cu el şi puteai să îi spui orice, orice, orice pentru că nu te simţeai niciodată ridicol, chiar dacă spuneai inepţii … şi apoi te lămureai. Ne încuraja să fim oameni întregi, nu jumătăţi de oameni.

“Nu fiţi proşti, căci numai proştii pierd lumea.” sau “Atomii stau lipiţi unul de altul din dragoste, pentru că Dumnezeu este dragoste şi El este pretutindeni.”

Încă rumeg vorbele profului, chiar dacă au trecut 12 ani de la terminarea liceului. Profu a rămas prieten cu noi până la sfârşit, chiar dacă întâlnirile deveneau din ce în ce mai rare.

Anul acesta pe 1 august am primit un mesaj de la o prietenă de minisat. (Proful înfiinţase cu noi un soi de atelier de spiritualitate şi creaţie românească, unde sculptam, pictam icoane, încondeiam, ne rugam, ne sărbătoream aniversările, pe care l-a numit minisatul Sf. Andrei.) În mesajul primit scria: “Omul solidar cu crucea este solidar cu singurul punct fix, crucea este solidară şi cu pământul, şi cu cerul, şi cu Împărăţia lui Dumnezeu” Prof. Ioan Sorin Apan. Nu sunt convinsă că pricep întocmai. Mai am de citit sau, mai degrabă, de trăit. Pe 4 august a murit, la 55 de ani, de cancer.

Citesc ce am scris şi văd că nu am scris cum aş fi vrut despre profu, nici nu ştiu dacă se poate scrie sau cuprinde totul. Cum să scrii despre un om care dansează cu viaţa în paşi de tropotită?

Sper să îl întâlnesc cumva în lumea cealaltă şi să fac cinste cu o bere şi, dacă ne lasă Dumnezeu, poate fumăm şi o ţigară. 

A scris şi dl. H. R. Patapievici despre profu în Zbor în bătaia săgeţii. Undeva pe la mijlocul cărţii.

4 comentarii:

  1. Ne unim în lacrimă. Şi eu am avut privilegiul să-i fiu aproape, doar la colindat. Astăzi este un an şi l-am pomenit, cu mulţi dintre cei care i-au fost dragi, inclusiv cu Patapievici, la Seminar, în capela despre care Profu' spunea: „o structura bizantina inscrisa intr-un spatiu cartezian, deconstruita, desfacuta in bucati din ratiuni atat didactice, cat si estetice. Cu alte cuvinte, o biserica facuta de un fizician, o gandisem ca un om modern, cu o formatie intelectuala carteziana, stiintifica, dar care este si un spirit crestin in acelasi timp’

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar este un privilegiu sa intalnesti un om ca dl. Apan. Asadar ne unim si in bucurie!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ferice de voi cei care l-ati avut ca profesor, mentor! Ti-am citit comentariul cu bucurie si cu nesat si cu regretul ca se termina prea repede . Eu am avut doar privilegiul sa-l ascult si sa-l vad colindand cu ceata de elevi in multe sarbatori , de Craciun de Pasti..Am aflat de cartile sale , dar nu am avut timpul necesar sa le caut sa le citesc.Si dintr-o data sa aflu ca a plecat ......Incerc sa inteleg de ce cancerul s-a insinuat in acest minunat om. Cu ce a incalcat legile divine de a trebuit sa primeasca aceasta boala? Oare teama lui ca ne moare traditia, ca piere tot ce odata a fost la locul sau? Asa cum citeam despre cineva care-si spunea povestea cancerului sau, si care a aparut din teama lui ca tot globul se imbolnaveste , devine cancerigen, de atata poluare etc.......el fiind un feroce aparator al naturii.

    RăspundețiȘtergere